MIS_ολική_αρθροπλαστική_γόνατος_2_partsinevelos.grΗ ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τελευταία δημοφιλή επέμβαση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Ωστόσο, η κλασική έσω παρεπιγονατιδική προσπέλαση παραμένει η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στην Μεγάλη Βρεττανία για την ολική αρθροπλαστική του γόνατος.
Αποτελεί την πιο γνωστή προσπέλαση που εξασφαλίζει εξαιρετικό οπτικό πεδίο και στα τρία διαμερίσματα του γόνατος. Είναι σχετικά απλή και οι περισσότεροι χειρουργοί είναι εξοικειωμένοι με αυτή την τεχνική.
Εντούτοις, υπάρχουν ενστάσεις για την συγκεκριμένη προσπέλαση εξαιτίας της εκτεταμένης αποκόλλησης των μαλακών μορίων σε συνδυασμό με την αναστροφή της επιγονατίδας, ενώ η αποκατάσταση μετά από τέτοιο χειρουργείο είναι συχνά παρατεταμένη.
Δεδομένου της εφαρμογής προηγμένων τεχνικών αποκατάστασης που οδηγούν σε μικρότερο χρόνο παραμονής στην Κλινική και ταχύτερη βελτίωση του ασθενή σε συνδυασμό με την αυξημένη “απαίτηση” των ασθενών για μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές, υπάρχει μια αυξημένη πίεση στους χειρουργούς να διενεργούν πιο σύνθετη επέμβαση μέσα από μικρότερες χειρουργικές τομές.
Σαν αποτέλεσμα, η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος έχει υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από πολλούς ορθοπαιδικούς χειρουργούς.
Πράγματι, υπάρχει ένδειξη για ταχύτερη και πρώιμη λειτουργική αποκατάσταση μετά από ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος.
Παράλληλα, όμως, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το περιορισμένο οπτικό πεδίο του χειρουργού αλλά και την εκτεταμένη έλξη που ασκείται στους ιστούς προκειμένου να υπάρχει το αναγκαίο οπτικό πεδίο μέσα από την περιορισμένη χειρουργική τομή που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών αλλά και λανθασμένη τοποθέτηση των προθέσεων.

MIS_ολική_ αρθροπλαστική_γόνατος_1_partsinevelos.gr

Για να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα αναπτύχθηκε η ελάχιστα επεμβατική τεχνική με πλοήγηση μέσω υπολογιστή.

Σε τελευταία μελέτη, διενεργήθηκε η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος με πλοήγηση μέσω υπολογιστή σε 490 ασθενείς και η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος χωρίς υπολογιστή σε 503 ασθενείς. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 69,5 έτη (50-85) για τους ασθενείς στην πρώτη ομάδα και 69,2 (50-84) για την δεύτερη ομάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν στατιστικώς σημαντική διαφορά ως προς την καλύτερη τοποθέτηση των προθέσεων στην ολική αρθροπλαστική με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και πλοήγηση μέσω υπολογιστή σε σύγκριση με την ίδια χειρουργική τεχνική χωρίς όμως τη χρήση συστήματος πλοήγησης.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την καλύτερη τοποθέτηση της κνημιαίας πρόθεσης αλλά και τον μηχανικό άξονα του κάτω άκρου σε ελάχιστα επεμβατική τεχνική με σύστημα πλοήγησης.
Ως μη ακριβής τοποθέτηση των προθέσεων θεωρήθηκε η απόκλιση από την ουδέτερη τοποθέτηση μεγαλύτερη από 3°.

Ωστόσο, και στις 2 μεθόδους, οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν ήταν παρόμοιες, η κάμψη του γόνατος τον έκτο μετεγχειρητικό μήνα ήταν η ίδια, η λειτουργικότητα του γόνατος όπως εκτιμήθηκε με τα διάφορα λειτουργικά scores ήταν παρόμοια και μόνη διαφορά αποτελεί ο σημαντικά μεγαλύτερος χειρουργικός χρόνος στην περίπτωση αρθροπλαστικής που χρησιμοποιείται σύστημα πλοήγησης.

MIS_ολική_αρθροπλαστική_γόνατος_3_partsinevelos.grΕπομένως, η τοποθέτηση των προθέσεων στην περίπτωση χρήσης συστήματος πλοήγησης, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και απαιτεί μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο (περίπου 32′).
Η αύξηση του χειρουργικού χρόνου θα μπορούσε να σχετιστεί με μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών όπως η λοίμωξη, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στην παρούσα μελέτη.