Ο πόνος στον αυχένα αποτελεί συχνό σύμπτωμα, όπως και η οσφυαλγία. Μπορεί να οφείλεται σε πάθηση των μυών γύρω από τον αυχένα, των συνδέσμων, των νεύρων, των μεσοσπονδύλιων δίσκων αλλά και του νωτιαίου μυελού.
Κακή θέση της κεφαλής από κακή στάση αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου ευθύνεται για διάταση μυών και συνδέσμων στον αυχένα και πρόκληση αυχεναλγίας. Ανάλογη συμπτωματολογία προκαλείται από υπερβολικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε άτομα άνω των 30 ή 40 ετών με εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος εντοπίζεται μόνο στον αυχένα χωρίς αντανάκλαση στα άνω άκρα, παρατηρείται τοπική ευαισθησία στην πίεση, ενώ συνυπάρχει μυϊκός σπασμός και περιορισμός της κινητικότητας του αυχένα.
Ο ακτινολογικός έλεγχος μπορεί να είναι φυσιολογικός ή να αναδείξει στένωση συνήθως του Α5-Α6 μεσοσπονδύλιου διαστήματος με σχηματισμό οστεοφύτων, ευρήματα συχνά σε ηλικία άνω των 40, που δεν σχετίζονται συχνά με την αυχεναλγία.
Θεραπευτικά, απαιτείται ανάπαυση, αυχενικό περιλαίμιο (κολλάρο), αντιφλεγμονώδης ή και μυοχαλαρωτική αγωγή, θερμά επιθέματα, τοπικές αλοιφές ή διαλύματα με αντιφλεγμονώδη δράση. Ρόλο επίσης έχει η φυσιοθεραπεία (κινησιομαλάξεις, ρεύματα, υπέρηχοι, σπανιότερα έλξεις).