Ρήξη μηνίσκου

Οι μηνίσκοι είναι ημισεληνοειδείς ινοχόνδρινοι σχηματισμοί, μεταξύ μηρού και κνήμης που συμβάλλουν στη σταθερότητα της άρθρωσης και απορροφούν κραδασμούς, (“λειτουργία αμορτισέρ”). προστατεύοντας τη φθορά του αρθρικού χόνδρου.

Είδη ρήξεων:
Εκφυλιστικές: Με την πάροδο του χρόνου οι μηνίσκοι υφίστανται προοδευτική γήρανση (εκφύλιση) λόγω των συνεχών καθημερινών μικροτραυματισμών, με αποτέλεσμα να αποσπώνται τμήματα του μηνίσκου μέσα στην άρθρωση, σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και τελικά αρθρίτιδα.

Τραυματικές: συμβαίνουν σε στροφική κάκωση του γόνατος ενώ το πόδι βρίσκεται σταθερά καθηλωμένο στο έδαφος. Σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνουν άτυπα (έγερση από βαθύ κάθισμα ή από γονάτισμα).

gonato_rixi-mhniskou1

Συμπτώματα
Το γόνατο συνήθως πρήζεται, υπάρχει πόνος ή ευαισθησία στην πίεση. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να τεντώσουμε το πόδι, κατάσταση γνωστή ως εμπλοκή, οπότε και χρειάζεται αρθροσκόπηση του γόνατος άμεσα.

Αρθροσκόπηση-χειρουργικές τεχνικές

Μερική αφαίρεση του μηνίσκου (μηνισκεκτομή)
Αφαιρείται μόνο τμήμα του μηνίσκου και διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερος φυσιολογικός μηνίσκος (σε αντίθεση με την ολική αφαίρεση που συνέβαινε παλαιότερα), ώστε να επηρεάζεται στο ελάχιστο η λειτουργία της άρθρωσης.

Συρραφή μηνίσκου
Γίνεται κυρίως σε τραυματικές ρήξεις που συμβαίνουν στην περιφέρεια του μηνίσκου.

gonato_syrrafh-mhniskou gonato-syrrafh-mhniskou_11

Σε όλες τις περιπτώσεις η νοσηλεία είναι μισή ή μία ημέρα.