Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Το κοριτσάκι μου περπατάει στις μύτες των ποδιών

βάδιση_στις_μύτες_των_δακτύλων_partsinevelos.grΑναγνώστρια μας ρωτά:
Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών και τους τελευταίους δυο μήνες περπατάει στις μύτες των ποδιών. Το κάνει αρκετά συχνά στη διάρκεια της μέρας. Τι μπορεί να συμβαίνει; Είναι ανησυχητικό;

Στο ερώτημά σας απαντά, ο ορθοπαιδικός – χειρουργός Αντώνης Παρτσινέβελος

Συχνά η βάδιση με στήριξη στις “μύτες» των ποδιών είναι ιδιοπαθής (χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πάθηση) και αυτό φαίνεται από τη δυνατότητα διόρθωσης της βάδισης όταν ζητηθεί στο παιδί. Ωστόσο η διόρθωση αυτή παραμένει μόνο για μικρές αποστάσεις και το παιδί επανέρχεται στο δικό του τρόπο βάδισης. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με βραχείς (“σφιχτούς”) αχίλλειους που εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν την πλήρη στήριξη στην πτέρνα κατά τον κύκλο της βάδισης ή με νευρολογικές διαταραχές (αυξημένος μυϊκός τόνος, δυσλειτουργία στο αιθουσαίο σύστημα που σχετίζεται με την ισορροπία). Η παραμονή του τρόπου αυτού βάδισης απαιτεί καταρχήν μια παιδοορθοπαιδική εκτίμηση.

Δισκοπάθεια: Πώς θα αντιμετωπίσω τον πόνο στη μέση;

ισχιαλγία_partsinevelos.gr

Ερώτημα Αναγνώστη
Έχω διαγνώσει δισκοπάθεια στη μέση. Το διαπίστωσα ύστερα από συνεχές σκύψιμο και από τη χρήση σκαλιστηριού. Όταν σκύβω ή όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι ή τη πολυθρόνα πονώ. Για θεραπεία χρησιμοποιώ την αλοιφή Art Gel και διερωτώμαι αν θα διορθωθεί το πρόβλημα. Παλαιότερα ο φοβερός πόνος στη πλάτη μου περνούσε με σφηνάκια από ρακί ή ουίσκι και αργότερα με βελονισμό. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ

Στο ερώτημα απάντησε ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος

Απάντηση
Αν έχετε γνωστό πρόβλημα δισκοπάθειας, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με φυσιοθεραπεία στη μέση και εφόσον το πρόβλημα παραμένει να επισκεφτείτε πάλι τον ορθοπαιδικό σας. Σημασία στην περίπτωση αυτή έχει το σωματικό βάρος και η άσκηση για την ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών, που ωστόσο θα πρέπει να γίνει σταδιακά και υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή και του ορθοπαιδικού.

Αντώνιος Παρτσινέβελος

Ορθοπαιδικός ΧειρουργόςΤραυματολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης της Α ´ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου«ΑΤΤΙΚΟΝ«

Υπεύθυνος του Πολυιατρείου Δήμου Αμαρουσίου

 

 

Έχεις κότσι στα πόδια; Τρόποι να ανακουφιστείς.

Πρόκειται για παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω από τον άξονά του, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω με αντίστοιχη προβολή της κεφαλής του (κότσι).

Αιτιολογία

Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ το ραιβό πρώτο μετατάρσιο (συγγενής ανωμαλία) αποτελεί την πρώτη αιτία, ιδιαίτερα σε νέα άτομα. Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν, επίσης, τα στενά στο μπροστινό μέρος παπούτσια, που αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να γωνιωθεί προς τα έξω (προς το δεύτερο), ενώ από την πίεση δημιουργείται θύλακος και υπερόστωση στην έσω πλευρά.

Μετά τη μέση ηλικία, το τακούνι σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους στις γυναίκες, προκαλεί διάσταση των κεφαλών των μεταταρσίων και διεύρυνση του περιφερικού τμήματος  του ποδιού. Το 1ο μετατάρσιο κλίνει προς τα έσω (ραιβότητα), ενώ το μεγάλο δάκτυλο πιέζεται από το μπροστινό στενό μέρος του παπουτσιού, που ενισχύεται από το τακούνι και το αυξημένο βάρος.

Η παραμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα, η κεφαλή του 1ου μεταταρσίου που φυσιολογικά δέχεται το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα μετατάρσια, να αποφορτίζεται μερικώς, ενώ αντίθετα οι κεφαλές του 2ου και 3ου μεταταρσίου δέχονται περισσότερη φόρτιση και δημιουργούνται στο πέλμα κάλοι.

Κλινική εικόνα

Παράλληλα με την παραμόρφωση, υπάρχει συχνά διόγκωση και φλεγμονή με πόνο και ερυθρότητα. Ο πόνος μπορεί να προκαλείται και κατά τη βάδιση, που ενισχύεται από τη δημιουργία των κάλων (μεταταρσαλγία). Ωστόσο η κίνηση της 1ης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης είναι συνήθως ικανοποιητική και χωρίς πόνο. Όταν η παραμόρφωση προχωρήσει, το πόδι γίνεται πιο φαρδύ και ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει παπούτσια. Το δεύτερο συνήθως δάκτυλο εφιππεύει πάνω στο πρώτο και αναπτύσσεται κάλος στην πάνω (ραχιαία) επιφάνεια του 2ου δακτύλου.

Ακτινολογική εικόνα

Αρχικά, υπάρχει μόνο απόκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω και μετρώνται κύρια η γωνία μεταξύ 1ου και 2ου μεταταρσίου (ενδομετατάρσια γωνία) και η γωνία μεταξύ 1ου μεταταρσίου και 1ης φάλαγγας μεγάλου δακτύλου (γωνία βλαισότητας μεγάλου δακτύλου). Στην πορεία, δημιουργείται αρθρίτιδα μέχρι και υπεξάρθρημα της άρθρωσης (βαριές μορφές) και τα σησαμοειδή οστά παρεκτοπίζονται προς τα έξω.

Θεραπεία

Στη συντηρητική θεραπεία, συνιστώνται φαρδιά υποδήματα, μαλακά στο επάνω μέρος και με χαμηλό τακούνι και αποστάτες σιλικόνης μεταξύ πρώτου και δευτέρου δακτύλου.

Επίσης, πολύ βοηθητικό είναι το πελματογράφημα και η εφαρμογή ειδικών ορθοπαιδικών πελμάτων, που αποφορτίζουν την περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων.

Η φυσιοθεραπεία, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η χρήση ειδικών ναρθήκων, πειρισσότερο περιορίζουν τον πόνο, παρά ότι αναστέλλουν την εξέλιξη της παραμόρφωσης.

Ωστόσο, η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική. Οι εγχειρήσεις που εφαρμόζονται, περιλαμβάνουν κυρίως επέμβαση μαλακών μορίων σε συνδυασμό ή όχι με εκτομή της εξόστωσης και οστεοτομίες.

Η τεχνική Mc Bride περιλαμβάνει εκτομή της εξόστωσης με διορθωτική επέμβαση των μαλακών μορίων και διατομή της κατάφυσης του προσαγωγού του μεγάλου δακτύλου. Η επέμβαση αυτή επιτυγχάνει διόρθωση της γωνίας βλαισότητας του μεγάλου δακτύλου περίπου 17° και της ενδομετατάρσιας γωνίας 1ου-2ου δακτύλου 5,2°. Επομένως, σε ήπιες ή μέτριες παραμορφώσεις (ενδομετατάρσια γωνία 1ου-2ου δακτύλου <15° και γωνία βλαισότητας του μεγάλου δακτύλου < 25°), η τεχνική αυτή επαρκεί για τη διόρθωση της παραμόρφωσης. Η επέμβαση αυτή προτείνεται σε νεότερα άτομα χωρίς εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση.

Οι οστεοτομίες του αυχένα του 1ου μεταταρσίου ενδείκνυνται επίσης σε περιπτώσεις ήπιων ή μέτριων παραμορφώσεων χωρίς οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις στην άρθρωση. Τέτοιες γνωστές επεμβάσεις είναι η οστεοτομία Mitchel, η λοξή οστεοτομία  Wilson και η οστεοτομία Chevron.

Όταν η ενδομετατάρσια γωνία 1ου-2ου δακτύλου έιναι μεγαλύτερη από 16° και η γωνία βλαισότητας του μεγάλου δακτύλου είναι μεγαλύτερη από 35°, είναι αναγκαίος ο συνδυασμός επέμβασης μαλακών μορίων με οστεοτομία της βάσης του  1ουμεταταρσίου.

Όλα τα είδη αναισθησίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επέμβαση, ανάλογα με τον ασθενή, όπως γενική αναισθησία, επισκληρίδιος (από την μέση και κάτω) ή ακόμα και block (αναισθησία μόνο του ποδιού που χειρουργείται).

Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική από μερικές ώρες μέχρι μία ημέρα.

Η βάδιση επιτρέπεται χωρίς πατερίτσες με ειδικό παπούτσι από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, το οποίο και φοράει ο ασθενής για διάστημα 4-6 εβδομάδες.

Οσφυαλγία: Τρόποι μείωσης και αντιμετώπισης

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 52 χρονών. Εδώ και περίπου 10 χρόνια κατά διαστήματα έχω πόνους στη μέση. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι φαίνεται απώλεια του φυσιολογικού σήματος των 03040405 και 0511 μεσοσπονδυλιων δίσκων. Ενδεικτικό αφυδάτωσης τους ειδικότερα στο επίπεδο του 0304 μεσοσπονδύλιου διαστήματος. Διακρίνεται υποσυνδεσμική κεντρική κήληοσφυαλγία_partsinevelos.gr του δίσκου πιο έντονη σε δεξιά παράκεντρη θέση που παρεκτομίζει μετρίως τον μηνιγγικό σάκο οπισθίως χωρίς όμως να ασκεί πίεση επί των αντίστοιχων νεύρων.
Στην περίπτωση μου, τι πρέπει να προσέχω; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.
Στο ερώτημά απάντησε ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καταρχήν τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας δεν είναι ανησυχητικά, αφού δεν δεικνύουν πίεση νευρικής ρίζας. Εφόσον λοιπόν ο πόνος της μέσης δεν συνοδεύεται από ισχιαλγία, η σωστή γυμναστική για μυϊκή ενδυνάμωση, το κολύμπι, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η αποφυγή καταπόνησης της μέσης από την άρση βαρέων αντικειμένων και η φυσιοθεραπεία σε περιόδους πιο έντονων ενοχλημάτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επεισόδια οσφυαλγίας.

https://www.boro.gr/99395/osfyalgia-tropoi-meiwshs-kai-antimetwpishs

Ισχιαλγία – Μπορώ να συνεχίσω να γυμνάζομαι;

ισχιαλγία_partsinevelos.grΕΡΩΤΗΜΑ
Θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες. Ασχολούμαι αρκετό καιρό με crossfit. Αντιμετώπισα έναν πόνο στη μέση μέχρι που ούτε μπορούσα να κουνηθώ. Έκανα εξετάσεις και μου διέγνωσαν 3 κατεστραμμένους δίσκους και κήλες. Ο γιάτρος λέει συνέχισε να κάνεις γυμναστική, ο φυσικοθεραπευτής μου είπε να σταματήσω. Τελικά τι γνώμη έχετε εσείς; Ο πόνος συνεχίζεται στο πόδι. Ασχολούμαι ακόμα με το cross.

Στο ερώτημά απάντησε ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφόσον έχετε ισχιαλγία (πόνος του ισχιακού νεύρου που ξεκινά από την μέση και επεκτείνεται στο πόδι), πιθανόν οι κήλες που έχετε προκαλούν κάποια πίεση και φλεγμονή ρίζας (ριζίτιδα). Η κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για να εκτιμήσει αν κυρίως η μυϊκή δύναμη και δευτερευόντως η αισθητικότητα (αίσθημα αφής) στα πόδια είναι μειωμένη στο πάσχον κάτω άκρο. Σε περιπτώσεις που η μυϊκή δύναμη είναι φυσιολογική, μια καλή συντηρητική αγωγή με φάρμακα σε συνδυασμό με ανάπαυση ή και φυσιοθεραπεία μπορεί να επιφέρει καλά αποτελέσματα. Η γυμναστική θα ακολουθήσει, με ήπιες καταρχήν ασκήσεις ενδυνάμωσης και κολύμπι (κύρια ύπτιο) υπό την καθοδήγηση του ορθοπαιδικού σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή ή και το γυμναστή. Η έντονη αθλητική δραστηριότητα και πιο δύσκολες ασκήσεις στο άθλημα που ασκείστε, θα αποφασιστούν μόνο από το γιατρό με βάση την πορεία των συμπτωμάτων σας και την εξέλιξη της πάθησή σας.
AdTech Ad AdTech Ad