Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τελευταία δημοφιλή επέμβαση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
Ωστόσο, η κλασική έσω παρεπιγονατιδική προσπέλαση παραμένει η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στην Μεγάλη Βρεττανία για την ολική αρθροπλαστική του γόνατος.
Αποτελεί την πιο γνωστή προσπέλαση που εξασφαλίζει εξαιρετικό οπτικό πεδίο και στα τρία διαμερίσματα του γόνατος. Είναι σχετικά απλή και οι περισσότεροι χειρουργοί είναι εξοικειωμένοι με αυτή την τεχνική.
Εντούτοις, υπάρχουν ενστάσεις για την συγκεκριμένη προσπέλαση εξαιτίας της εκτεταμένης αποκόλλησης των μαλακών μορίων σε συνδυασμό με την αναστροφή της επιγονατίδας, ενώ η αποκατάσταση μετά από τέτοιο χειρουργείο είναι συχνά παρατεταμένη.
Δεδομένου της εφαρμογής προηγμένων τεχνικών αποκατάστασης που οδηγούν σε μικρότερο χρόνο παραμονής στην Κλινική και ταχύτερη βελτίωση του ασθενή σε συνδυασμό με την αυξημένη “απαίτηση” των ασθενών για μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές, υπάρχει μια αυξημένη πίεση στους χειρουργούς να διενεργούν πιο σύνθετη επέμβαση μέσα από μικρότερες χειρουργικές τομές.
Σαν αποτέλεσμα, η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος έχει υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από πολλούς ορθοπαιδικούς χειρουργούς.
Πράγματι, υπάρχει ένδειξη για ταχύτερη και πρώιμη λειτουργική αποκατάσταση μετά από ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος.
Παράλληλα, όμως, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το περιορισμένο οπτικό πεδίο του χειρουργού αλλά και την εκτεταμένη έλξη που ασκείται στους ιστούς προκειμένου να υπάρχει το αναγκαίο οπτικό πεδίο μέσα από την περιορισμένη χειρουργική τομή που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών αλλά και λανθασμένη τοποθέτηση των προθέσεων.
Για να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα αναπτύχθηκε η ελάχιστα επεμβατική τεχνική με πλοήγηση μέσω υπολογιστή.
Σε τελευταία μελέτη, διενεργήθηκε η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος με πλοήγηση μέσω υπολογιστή σε 490 ασθενείς και η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος χωρίς υπολογιστή σε 503 ασθενείς. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 69,5 έτη (50-85) για τους ασθενείς στην πρώτη ομάδα και 69,2 (50-84) για την δεύτερη ομάδα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν στατιστικώς σημαντική διαφορά ως προς την καλύτερη τοποθέτηση των προθέσεων στην ολική αρθροπλαστική με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και πλοήγηση μέσω υπολογιστή σε σύγκριση με την ίδια χειρουργική τεχνική χωρίς όμως τη χρήση συστήματος πλοήγησης.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την καλύτερη τοποθέτηση της κνημιαίας πρόθεσης αλλά και τον μηχανικό άξονα του κάτω άκρου σε ελάχιστα επεμβατική τεχνική με σύστημα πλοήγησης.
Ως μη ακριβής τοποθέτηση των προθέσεων θεωρήθηκε η απόκλιση από την ουδέτερη τοποθέτηση μεγαλύτερη από 3°.
Ωστόσο, και στις 2 μεθόδους, οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν ήταν παρόμοιες, η κάμψη του γόνατος τον έκτο μετεγχειρητικό μήνα ήταν η ίδια, η λειτουργικότητα του γόνατος όπως εκτιμήθηκε με τα διάφορα λειτουργικά scores ήταν παρόμοια και μόνη διαφορά αποτελεί ο σημαντικά μεγαλύτερος χειρουργικός χρόνος στην περίπτωση αρθροπλαστικής που χρησιμοποιείται σύστημα πλοήγησης.
Επομένως, η τοποθέτηση των προθέσεων στην περίπτωση χρήσης συστήματος πλοήγησης, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και απαιτεί μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο (περίπου 32′).
Η αύξηση του χειρουργικού χρόνου θα μπορούσε να σχετιστεί με μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών όπως η λοίμωξη, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στην παρούσα μελέτη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
5 Σεπτεμβρίου 2024
Subvastus αρθροπλαστική γόνατος. Επέμβαση χωρίς διατομή τετρακέφαλου, κλειδί για ταχύτερη ανάρρωση
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και στην χειρουργική του γόνατος, έχει αναδείξει ότι η subvastus αρθροπλαστική γόνατος [με προσπέλαση υπό την έσω κεφαλή του τετρακεφάλου (έσω πλατύς) ή mini subvastus (μικρότερη χειρουργική τομή)] έχει μετεγχειρητικά τα καλύτερα αποτελέσματα.
8 Ιουλίου 2024
Κατάγματα ισχίου. Τα πλεoνεκτήματα της επέμβασης ALMIS
Η ALMIS αρθροπλαστική ισχίου (Anterοlateral Minimally Invasive Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται περισσότερο από δύο δεκαετίες, για τη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Η ίδια μέθοδος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση των υποκεφαλικών καταγμάτων του ισχίου.
13 Ιανουαρίου 2024
ALMIS αρθροπλαστική ισχίου σε κάταγμα – Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για μέγιστα αποτέλεσματα
Παράλληλα, η ALMIS αρθροπλαστική, μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά είναι συχνά στην μεγάλη ηλικία και η χειρουργική τους αντιμετώπιση, όταν είναι παρεκτοπισμένα, περιλαμβάνει ημιολική ή ολική αρθροπλαστική. Η αντιμετώπισή τους με ALMIS αρθροπλαστική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς τα κατάγματα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.
20 Δεκεμβρίου 2022
Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP): σύγχρονη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος
Tο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma: PRP) που προκύπτει μετά από φυγοκέντρηση του αίματος, αποτελεί μία σύγχρονη, απλή και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με διάφορες εφαρμογές στην ορθοπαιδική, όπως η χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
12 Οκτωβρίου 2019
Ρήξη μηνίσκου στην μέση ηλικία. Χρειάζεται χειρουργείο;
...Ωστόσο, πολλοί ασθενείς ηλικίας 40-60 ετών και μεγαλύτεροι με ρήξη μηνίσκου και πόνο στο γόνατο, δεν φαίνεται να ωφελούνται από την αρθροσκόπηση του γόνατος με μερική μηνισκεκτομή περισσότερο από τη συντηρητική θεραπεία.
30 Ιουνίου 2019
Έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow): η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) όχι τόσο άμεση αλλά μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την ένεση κορτιζόνης
Αθλητικές Κακώσεις,Τελευταία Νέα
Η πρόσφατη συσχέτιση της τενοντίτιδας με την αποτυχημένη επούλωση της βλάβης του τένοντα, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε βιολογικές θεραπείες, όπως το PRP (Platelet-Rich Plasma). Οι αυξητικοί παράγοντες που παράγονται από τα αιμοπετάλια, στην περίπτωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα, κινητοποιούν και επιταχύνουν την επούλωση της πρόσφυσης του τένοντα πάνω στο οστό.