ρήξη-αχιλλείου

Ρήξη αχίλλειου τένοντα. Πιο συχνή όταν αθλούμαστε περιστασιακά.


Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα, αποτελεί τον πιο συχνό τραυματισμό τένοντα στο κάτω άκρο. Παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα που κάνουν περιστασιακά αθλήματα, που λαμβάνουν κινολόνες (κατηγορία φαρμάκου) ή έχουν κάνει τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


κότσι

Κότσι στο πόδι. Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;


Πρόκειται για παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω από τον άξονά του, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω με αντίστοιχη προβολή της κεφαλής του (κότσι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


θλάση-οίδημα-πτέρνας

Θλάση πτέρνας: Δεν πρέπει να συγχέεται με άκανθα πτέρνας


Θλάση πτέρνας ή καλύτερα θλάση των μαλακών μορίων της πτέρνας (heel pad ή foot pad contusion)  συμβαίνει μετά από οξύ τραύμα (π.χ πτώση από ύψος) ή στήριξη της πτέρνας πάνω σε πέτρα ή βράχο ή ρίζα δένδρου κατά τη διάρκεια τρεξίματος σε ορεινές διαδρομές (trail running) ή τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων με ακατάλληλα παπούτσια (πέλμα χωρίς επαρκές "μαξιλάρι" στην πτέρνα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


σφυρoδακτυλία

Σφυροδακτυλία. Η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού


Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού που προκύπτει από την χρόνια ανισορροπία των δυνάμεων κάμψης και έκτασης στα μικρά δάκτυλα του ποδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


γαμψοδακτυλία

Γαμψοδακτυλία. Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;


Γαμψοδακτυλία (claw toe deformity) είναι η παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού, κατά την οποία συμβαίνει υπερέκταση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης (ΜΤΦ), με επακόλουθη κάμψη της εγγύς και άπω φαλαγγοφαλαγγικής (ΦΦ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής


Σύνδρομο πρόσκρουσης της ποδοκνημικής, είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία προκαλείται πόνος από πρόσκρουση της κνήμης στον αστράγαλο είτε κατά το πρόσθιο (συχνότερα) ή το οπίσθιο τμήμα της ποδοκνημικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


διάστρεμμα αστραγάλου

Διάστρεμμα αστραγάλου. Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση.


Διάστρεμμα στο πόδι ή "διάστρεμμα αστραγάλου" είναι ο τραυματισμός που αφορά απλή διάταση, μερική ή πλήρη ρήξη ενός ή περισσότερων συνδέσμων στην ποδοκνημική άρθρωση ή τον άκρο πόδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Κατάγματα μεταταρσίων. Περιπτώσεις που η κάκωση στο πόδι «κρύβει» κάταγμα.


Τα κατάγματα μεταταρσίων είναι μία από τις συχνότερες κακώσεις που συμβαίνουν στο πόδι. Συχνότερα συμβαίνουν μετά από στροφική κάκωση του ποδιού αλλά μπορεί να συμβούν και μετά από άμεσο χτύπημα (πλήξη), οπότε μπορεί να συνοδεύονται από σοβαρή κάκωση μαλακών μορίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα: πόνος και μούδιασμα στο πόδι


Είναι ανάλογο με την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα). Επιδεινώνεται όταν υπάρχει βλαισότητα του οπίσθιου πόδα (κλίση προς τα έξω) διότι αυξάνεται η τάση στην έσω πλευρά της ποδοκνημικής. Η θεραπεία σε αςθενείς χωρίς ιστορικό τραυματισμού στο πόδι πρέπει αρχικά να αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη, κατάλληλα υποδήματα και ειδικά διαμορφωμένα ορθοπαιδικά πέλματα βάσει πελματογραφήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ