Χρόνιος πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε αραχνοειδίτιδα, όταν είναι έντονος στην παρατεταμένη όρθια θέση με τρόμο στα κάτω άκρα , όπως ανακοινώθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο του 2015 της Αμερικανικής Ακαδημίας για την Αντιμετώπιση του Πόνου (American Academy of Pain Management (AAPM). Αν ο ασθενής έχει ένα επίμονο σοβαρό πόνο στην μέση που δεν του επιτρέπει να σταθεί όρθιος για αρκετή ώρα και τον αναγκάζει να καθίσει ή και να ξαπλώσει, ενδεχομένως να πρόκειται για τη συγκεκριμένη κλινική οντότητα.
Αν και ο συχνότερος πόνος στην μέση οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις, στην περίπτωση της αραχνοειδίτιδας πρόκειται για φλεγμονή της αραχνοειδούς μήνιγγας που περιβάλλει τις νευρικές ρίζες, οι οποίες μπορεί να “κολλήσουν” μεταξύ τους και να προκαλέσουν πολύ έντονο πόνο, παράλυση των κάτω άκρων, διαταραχές στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και συστηματική αυτοάνοση διαταραχή.
Για την καλύτερη ταυτοποίηση των συμπτωμάτων, ο Dr Tennant, ειδικός γιατρός για την Αντιμετώπιση του Πόνου στην Καλιφόρνια διενήργησε μια μικρή έρευνα σε 26 ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση, στους οποίους η αραχνοείδιτιδα διαγνώστηκε με μαγνητική τομογραφία. Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν πόνο που ήταν συνεχής και δυνατός και σχετιζόταν με την παρατεταμένη όρθια θέση, αναγκάζοντας τον ασθενή να καθίσει ή να ξαπλώσει.
Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς ανέφεραν τρόμο ή “τινάγματα” στα κάτω άκρα. Οι περισσότεροι ασθενείς [23 (88,5%)] ανέφεραν έντονα επεισόδια θερμότητας και εφίδρωσης, δυσκολία στην ούρηση ή/και αφόδευση και επεισόδια θολότητας της όρασης.
Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χειρουργεία στην σπονδυλική σπονδυλική στήλη, που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες αραχνοειδίτιδας.
Άλλες αιτίες αποτελούν ο ερεθισμός της μήνιγγας από φλεγμονή, άμεση κάκωση της σπονδυλικής στήλης, χημικές ουσίες ή χρόνια πίεση των νευρικών ριζών.
ο Dr Tennant σημειώνει ότι η αραχνοειδίτιδα αποτελεί μια σπάνια πάθηση που λόγω των επεμβατικών τεχνικών στην σπονδυλική στήλη που έχουμε στη διάθεσή μας τα τελευταία δέκα χρόνια, η συχνότητά της εκτοξεύθηκε και πιστεύεται ότι δεν γίνεται η διάγνωση της πάθησης σε πολλές περιπτώσεις, ενώ όλες οι οι Κλινικές Πόνου στις ΗΠΑ έχουν πλέον τέτοιες περιπτώσεις.
Η θεραπεία της αραχνοειδίτιδας είναι θεωρείται δύσκολη με απρόβλεπτα μακροπρόθεσμα απότελέσματα. Ωστόσο ο συνδυασμός μεθόδων διαχείρισης του πόνου μπορεί να προσφέρει βελτίωση. Ορμόνες, κορτιζόνη, κάποιες δυνητικά αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, ειδικές διατατικές ασκήσεις και ηλεκτρομαγνητικές θεραπείες προσφέρουν ανακούφιση.
“Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να δίνουμε υψηλές δόσεις οπιοειδών” τονίζει ο Dr Tennant.
Ο ίδιος συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο 18 ερωτήσεων από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που περιλαμβάνει κλινικές παρατηρήσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες στην αναγνώριση ασθενών με χρόνιο πόνο στη μέση και πιθανή αραχνοειδίτιδα.
Οι ερωτήσεις είναι οι εξής: Υπάρχει πόνος κατά την κατάκλιση (ξαπλωτή θέση) ανάσκελα;
Όταν στέκεστε σε όρθια θέση με το πόδι τεντωμένο και το σηκώνετε, προκαλείται πόνος στη μέση;
Υπάρχει ακούσια απώλεια ούρων ή κοπράνων;
Η παρατεταμένη όρθια στάση προκαλεί τόσο πόνο που σας αναγκάζει να καθίσετε ή να ξαπλώσετε;
Υπάρχουν περίοδοι ή επεισόδια έντονης εφίδρωσης ή αίσθησης αυξημένης θερμοκρασίας;
Αναγκάζεστε μερικές φορές να σηκωθείτε για να περάσει ο πόνος;
Υπάρχουν μερικές φορές διαξιφιστικός πόνος, τρόμος ή και “τινάγματα” στα κάτω άκρα;
Κοιμάστε μερικές φορές κατά την πρωινή έγερση;
Έχετε μερικές φορές πόνο πίσω από τα μάτια;
Έχετε δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης ή της αφόδευσης;
Είναι ο πόνος σας συνεχής;
Έχετε ποτέ θολή όραση;
Έχετε ποτέ πέσει από αδυναμία ενώ στέκεστε ή περπατάτε;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
5 Σεπτεμβρίου 2024
Subvastus αρθροπλαστική γόνατος. Επέμβαση χωρίς διατομή τετρακέφαλου, κλειδί για ταχύτερη ανάρρωση
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και στην χειρουργική του γόνατος, έχει αναδείξει ότι η subvastus αρθροπλαστική γόνατος [με προσπέλαση υπό την έσω κεφαλή του τετρακεφάλου (έσω πλατύς) ή mini subvastus (μικρότερη χειρουργική τομή)] έχει μετεγχειρητικά τα καλύτερα αποτελέσματα.
8 Ιουλίου 2024
Κατάγματα ισχίου. Τα πλεoνεκτήματα της επέμβασης ALMIS
Η ALMIS αρθροπλαστική ισχίου (Anterοlateral Minimally Invasive Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται περισσότερο από δύο δεκαετίες, για τη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Η ίδια μέθοδος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση των υποκεφαλικών καταγμάτων του ισχίου.
13 Ιανουαρίου 2024
ALMIS αρθροπλαστική ισχίου σε κάταγμα – Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για μέγιστα αποτέλεσματα
Παράλληλα, η ALMIS αρθροπλαστική, μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά είναι συχνά στην μεγάλη ηλικία και η χειρουργική τους αντιμετώπιση, όταν είναι παρεκτοπισμένα, περιλαμβάνει ημιολική ή ολική αρθροπλαστική. Η αντιμετώπισή τους με ALMIS αρθροπλαστική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς τα κατάγματα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.
20 Δεκεμβρίου 2022
Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP): σύγχρονη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος
Tο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma: PRP) που προκύπτει μετά από φυγοκέντρηση του αίματος, αποτελεί μία σύγχρονη, απλή και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με διάφορες εφαρμογές στην ορθοπαιδική, όπως η χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
12 Οκτωβρίου 2019
Ρήξη μηνίσκου στην μέση ηλικία. Χρειάζεται χειρουργείο;
...Ωστόσο, πολλοί ασθενείς ηλικίας 40-60 ετών και μεγαλύτεροι με ρήξη μηνίσκου και πόνο στο γόνατο, δεν φαίνεται να ωφελούνται από την αρθροσκόπηση του γόνατος με μερική μηνισκεκτομή περισσότερο από τη συντηρητική θεραπεία.
30 Ιουνίου 2019
Έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow): η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) όχι τόσο άμεση αλλά μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την ένεση κορτιζόνης
Τελευταία Νέα,Αθλητικές Κακώσεις
Η πρόσφατη συσχέτιση της τενοντίτιδας με την αποτυχημένη επούλωση της βλάβης του τένοντα, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε βιολογικές θεραπείες, όπως το PRP (Platelet-Rich Plasma). Οι αυξητικοί παράγοντες που παράγονται από τα αιμοπετάλια, στην περίπτωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα, κινητοποιούν και επιταχύνουν την επούλωση της πρόσφυσης του τένοντα πάνω στο οστό.