Το κάταγμα Barton αφορά συνήθως την παλαμιαία επιφάνεια του κάτω άκρου της κερκίδας (παλαμιαίο Barton) και σπανιότερα τον ραχιαίο φλοιό (ραχιαίο κάταγμα Barton). Το κυριότερο όμως στοιχείο που το χαρακτηρίζει, είναι ότι παράλληλα με το κάταγμα συμβαίνει υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα στον καρπό (της κερκιδοκαρπικής). Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα της περιφερικής κερκίδας που περιλαμβάνει το κάταγμα, παρεκτοπίζεται παλαμιαία ή ραχιαία μαζί με τον καρπό και το χέρι.
Παρατηρείται συνήθως σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με το κάταγμα Colles.
Το κάταγμα Barton συνήθως συμβαίνει μετά απο πτώση πάνω στο τεντωμένο άνω άκρο που οδηγεί σε ραχιαία έκταση τον καρπό και υπερβολική διάταση και απόσπαση (κάταγμα) του παλαμιαίου χείλους της περιφερικής κερκίδας από τους ισχυρούς κερκιδοκαρπικούς συνδέσμους.
Η απλή ακτινογραφία θα απεικονίσει τον τύπο του κατάγματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει και αξονική τομογραφία.
Θεραπεία
Το κάταγμα Barton στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Εσωτερική οστεοσύνθεση χρειάζεται για όλα τα παρεκτοπισμένα κατάγματα.
Η ισχυρή έλξη των τενόντων του καρπού και των καμπτήρων και εκτεινόντων των δακτύλων κάνει δύσκολη την ανάταξη και προδιαθέτει σε παρεκτόπιση.
Ακόμα και μετά από αποδεκτή ανάταξη με τον καρπό σε έκταση, το παλαμιαίο υπεξάρθρημα υποτροπιάζει.
Οι πλάκες που τοποθετούνται παλαμιαία δεν δημιουργούν κάποιο ενόχλημα και γι’ αυτό σπάνια αφαιρούνται.
Επιπλοκές αυτών των καταγμάτων είναι:
- Η πώρωση σε πλημμελή (κακή θέση) με βράχυνση της κερκίδας σε σχέση με την ωλένη που οδηγεί σε μειωμένη κίνηση του καρπού, πόνο στον καρπό και μειωμένη στροφή (πρηνισμό-υπτιασμό) του πήχη.
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (πίεση του μέσου νεύρου), συνηθέστερα σε περιπτώσεις πώρωσης του κατάγματος σε αρκετά παρεκτοπισμένη θέση.
- Οστεοαρθρίτιδα του καρπού (κερκιδοκαρπικής).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
18 Νοεμβρίου 2023
Ρήξη αχίλλειου. Η συχνότερη ρήξη τένοντα στο κάτω άκρο.
Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα, αποτελεί τον πιο συχνό τραυματισμό τένοντα στο κάτω άκρο. Παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα που κάνουν περιστασιακά αθλήματα, που λαμβάνουν κινολόνες (κατηγορία φαρμάκου) ή έχουν κάνει τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών.
25 Σεπτεμβρίου 2023
Παραισθητική μηραλγία
Ο ασθενής εμφανίζει παραισθησία και μουδιάσματα της άνω έξω επιφάνειας του μηρού. Οι παραισθησίες μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες. Η εγκυμοσύνη, τα στενά ρούχα και η παχυσαρκία προδιαθέτουν στην πίεση του νεύρου στον βουβωνικό σύνδεσμο...
14 Σεπτεμβρίου 2023
Κότσι στο πόδι. Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;
Πρόκειται για παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω από τον άξονά του, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω με αντίστοιχη προβολή της κεφαλής του (κότσι).
18 Ιανουαρίου 2023
Θλάση πτέρνας: Δεν πρέπει να συγχέεται με άκανθα πτέρνας
Θλάση πτέρνας ή καλύτερα θλάση των μαλακών μορίων της πτέρνας (heel pad ή foot pad contusion) συμβαίνει μετά από οξύ τραύμα (π.χ πτώση από ύψος) ή στήριξη της πτέρνας πάνω σε πέτρα ή βράχο ή ρίζα δένδρου κατά τη διάρκεια τρεξίματος σε ορεινές διαδρομές (trail running) ή τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων με ακατάλληλα παπούτσια (πέλμα χωρίς επαρκές "μαξιλάρι" στην πτέρνα).
20 Δεκεμβρίου 2022
Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP): σύγχρονη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος
Tο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma: PRP) που προκύπτει μετά από φυγοκέντρηση του αίματος, αποτελεί μία σύγχρονη, απλή και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με διάφορες εφαρμογές στην ορθοπαιδική, όπως η χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.