σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα: πίεση από παγίδευση του κνημιαίου νεύρου κάτω από τον καθεκτικό σύνδεσμο στην έσω επιφάνεια της ποδοκνημικής

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι η πίεση από παγίδευση του κνημιαίου νεύρου ή και των κλάδων του καθώς περνά κάτω από τον καθεκτικό σύνδεσμο (flexor retinaculum) στην έσω επιφάνεια της ποδοκνημικής (αστράγαλος) ή πιο περιφερικά (πιο χαμηλά).

Είναι ανάλογο με την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).

Που οφείλεται;

  • Σε τραυματισμό από άμεση πλήξη (crush injury) ή διάταση (stretch injury).
  • Κάταγμα ή εξάρθρημα της ποδοκνημικής και του οπίσθιου πόδα.
  • Σοβαρά διαστρέμματα αστραγάλου.
  • Μάζες μαλακών μορίων (πχ γάγγλια)
  • Τοπικοί όγκοι (λιπώματα, νευρινώματα κλπ)
  • Οστικές προεξοχές και εξοστώσεις.
  • Φλεβικό πλέγμα μέσα στον ταρσιαίο σωλήνα.
  • Διάταση περιφερικού νεύρου σε περίπτωση βλαισοποδίας ή βλαισοπλατυποδίας, προκαλεί συμπτώματα που είναι αντίστοιχα με την πίεση του νεύρου.

Πως εκδηλώνεται;

Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα εκδηλώνεται με πόνο, μούδιασμα και διαταραχή της αισθητικότητας στην έσω επιφάνεια του ποδιού πιο κάτω (περιφερικά) από την ποδοκνημική (αστράγαλος) ή και κεντρικότερα.

Η διαταραχή στην αίσθηση του ποδιού ποικίλει από παρασθησία και μειωμένη αισθητικότητα μέχρι απώλεια αισθητικότητας.

Ο ασθενής μπορεί να έχει τα συμπτώματα με την ορθοστασία, όταν περπατάει αλλά συχνά έχει νυχτερινό πόνο.

Δεξιά: υπτιασμός (ραιβοποδία) άκρου ποδός) Αριστερά: υπερπρηνισμός (βλαισοποδία) άκρου ποδός
Αριστερά: υπερπρηνισμός (βλαισοποδία) άκρου ποδός

Η κλίση προς τα έξω του ποδιού και ο υπερπρηνισμός που συχνά υπάρχει, διαταράσσει τη βάδιση, ενώ ο πόνος οδηγεί σε χωλότητα ( ο ασθενής κουτσαίνει).

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις υπάρχει ατροφία των αυτοχθόνων μυών και μείωση της μυϊκής δύναμης του ποδιού.

Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα επιδεινώνεται όταν υπάρχει βλαισοποδία (κλίση προς τα έξω του οπίσθιου πόδα) ή βλαισοπλατυποδία, διότι αυξάνεται η τάση στην έσω πλευρά της ποδοκνημικής.

Διάγνωση

σημείο Τinel (+): κατά την επίκρουση στην έσω επιφάνεια του αστραγάλου προκαλείται ηλεκτρική εκκένωση στο πόδι

Κατά την κλινική εξέταση το σημείο Tinel είναι θετικό: πλήξη με το δάκτυλο πάνω στον ταρσιαίο σωλήνα προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση στο πόδι.

Το ηλεκτρομυογράφημα που διενεργείται από έμπειρο για τη συγκεκριμένη διάγνωση γιατρό, θα επιβεβαιώσει σε αρκετές περιπτώσεις τη διάγνωση.

Σε άλλες περιπτώσεις, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει την πίεση του νεύρου.

Θεραπεία

Ασθενείς με σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα χωρίς ιστορικό τραυματισμού στο πόδι πρέπει αρχικά να αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη, κατάλληλα υποδήματα και ειδικά διαμορφωμένα ορθοπαιδικά πέλματα βάσει πελματογραφήματος.

Αν η παραπάνω θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, το επόμενο βήμα είναι ένεση κορτικοστεροειδούς, η οποία είναι αποτελεσματική αλλά και χρήσιμη στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται, όταν αποτύχει μια ολοκληρωμένη συντηρητική θεραπεία με επιβεβαιωμένη τη διάγνωση του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα.

Εχει η χειρουργική θεραπεία καλά αποτελέσματα;

Περίπου 3 στους 4 ασθενείς αναφέρουν αξιόλογη μείωση του πόνου μετά από χειρουργική απελευθέρωση του κνημιαίου νεύρου.

Τα καλύτερα αποτελέσματα μετά από χειρουργική επέμβαση αναφέρονται σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει συμπτώματα συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα για μικρό χρονικό διάστημα ή η πίεση του νεύρου οφείλεται σε κάποιο γάγγλιο.

Επίσης, θετικοί προγνωστικοί παράγοντες είναι να μην έχει υποστεί ο ασθενής προηγούμενα διαστρέμματα και να μην έχει επιβαρυντική επαγγελματική εργασία.