Εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι η πάθηση κατά την οποία υπάρχει η αίσθηση ότι το δάκτυλο «κλειδώνει» ή «πιάνεται» κατά την κάμψη ή έκταση.
Η κλινική αυτή κατάσταση έχει λάβει την ονομασία της, γιατί όταν ο ασθενής προσπαθεί να τεντώσει (εκτείνει) το δάκτυλο από τη θέση της κάμψης όπου «κλειδώνει», αυτό εκτινάσσεται σαν σκανδάλη.
Ο ασθενής αναφέρει συχνά ότι το δάκτυλο «κλείνει και δεν ανοίγει» ή «ανοίγει και δεν κλείνει», ενώ σε αρχόμενες περιπτώσεις συναντά δυσκολία στην κάμψη και έκταση.
Σε προχωρημένες καταστάσεις, το δάκτυλο παραμένει στην «κλειδωμένη» θέση κάμψης και αδυνατεί να τεντώσει.
Πώς δημιουργείται;
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι γνωστός και ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα και οφείλεται σε φλεγμονή και επακόλουθη πάχυνση και στένωση του ινώδους ελύτρου που καλύπτει τον καμπτήρα τένοντα στη βάση του δακτύλου.
Με την πάροδο του χρόνου ακολουθεί δευτεροπαθής πάχυνση του τένοντα με δημιουργία οζιδίων που παρεμποδίζει την ομαλή ολίσθηση του τένοντα κάτω από το ινώδους έλυτρο.
Παράγοντες κινδύνου
- Άτομα που η εργασία τους ή τα χόμπι τους απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σύλληψης με την παλάμη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.
- Ατομα με σακχαρώδη διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη της πάθησης.
- Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά.
- Τους πρώτους 6 μήνες μετά από χειρουργείο αποκατάστασης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
Ποια τα συμπτώματα;
- Δυσκαμψία του δακτύλου περισσότερο το πρωί.
- Πόνος, θερμότητα και φλεγμονή στη βάση του δακτύλου παλαμιαία.
- Αίσθηση «κρότου» ή «κλικ» κατά την κίνηση του δακτύλου.
- Ευαισθησία ή ψηλαφητή διόγκωση στην παλάμη αντίστοιχα με τη βάση του δακτύλου.
- Πιάσιμο ή κλείδωμα του δακτύλου σε κάμψη που κατά την προσπάθεια να τεντώσει εκτινάσσεται σε έκταση με «κρότο».
- Κλείδωμα του δακτύλου σε κάμψη με αδυναμία έκτασης.
Τα συμπτώματα συμβαίνουν περισσότερο το πρωί κατά την προσπάθεια του ατόμου να συγκρατήσει σταθερά κάποιο αντικείμενο αλλά και όταν προσπαθήσει να εκτείνει το δάκτυλο.
Μπορεί να είναι ήπια στην αρχή και προοδευτικά γίνονται πιο σοβαρά.
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο και στον αντίχειρα.
Μπορεί να συμβαίνει ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα δάκτυλο του ενός χεριού ή και στα δύο χέρια.
Διάγνωση
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση του δακτύλου.
Γίνεται κάμψη-έκταση του δακτύλου για να διαπιστωθεί πιθανό «κλείδωμα» σε κάμψη του δακτύλου με επακόλουθη εκτίναξη σε έκταση.
Παράλληλα, γίνεται ψηλάφηση της βάσης του δακτύλου για ύπαρξη πόνου, φλεγμονής και ψηλαφητής διόγκωσης.
Δεν απαιτείται να γίνουν κάποιες εξετάσεις.
Θεραπεια
Συντηρητική θεραπεία
Τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο αλλά δεν είναι πολύ πιθανό να αποτρέψουν την παγίδευση του τένοντα και ο εκτινασσόμενος δάκτυλος συνήθως παραμένει.
Ανάπαυση του χεριού
Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει:
- Δραστηριότητες με συχνό σφίξιμο του χεριού, σύλληψη αντικειμένων
- Παρατεταμένη χρήση χειρωνακτικών μηχανημάτων που προκαλούν δόνηση.
Ήπιες ασκήσεις κινησιοθεραπείας του δακτύλου βοηθούν να αποφευχθεί η εμπλοκή σε κάμψη.
Τοπική ένεση κορτικοειδούς
Η έγχυση του κορτικοστεροειδούς γίνεται υπό τοπική αναισθησία γύρω ή πάνω στο παχυσμένο έλυτρο του τένοντα και καταφέρνει να θεραπεύσει τη φλεγμονή του ελύτρου και του τένοντα αποκαθιστώντας πάλι την ομαλή ολίσθηση του τένοντα και την απρόσκοπτη κίνηση του δακτύλου.
Η θεραπεία μπορεί να απαιτεί και δεύτερη ένεση αλλά είναι συχνά πολύ αποτελεσματική. Η διάρκεια της αποτελεσματικότητας μέχρι να γίνει υποτροπή ποικίλει.
Χειρουργική
Γϊνεται διατομή του παχυσμένου ινώδους ελύτρου με εισαγωγή βελόνας κάτω από το δέρμα υπό τοπική αναισθησία και μετακίνηση της βελόνας σε συνδυασμό με κινήσεις του δακτύλου.
Η μικροεπεμβατική αυτή τεχνική μπορεί να γίνει στο ιατρείο με ή χωρίς καθοδήγηση μηχανήματος υπερήχων.
Με μικρή τομή 1 cm στην παλάμη υπό τοπική αναισθησία γίνεται διάνοιξη του παθολογικού ελύτρου. διαπιστώνεται άμεσα διεγχειρητικά η ελεύθερη και πλήρης κίνηση του δακτύλου.
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής ξεκινά άμεσα ήπια ενεργητική και παθητική κίνηση του δακτύλου. Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθούν απορροφήσιμα ράμματα, αφαιρούνται σε 10-14 ημέρες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
19 Νοεμβρίου 2024
To νεύρωμα Morton. Συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση;
Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών.Η χειρουργική αφαίρεση θεωρείται αναγκαία όταν μετά...
17 Νοεμβρίου 2024
Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Εκδηλώσεις και θεραπεία
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια συνήθη ορθοπαιδική πάθηση που προσβάλλει το 10% του πληθυσμού. Η θεραπεία με PRP έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία με τοπική έγχυση κορτιζόνης.
16 Νοεμβρίου 2024
Κύστη Baker. Η συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο
Η κύστη Baker είναι μια συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο που εμφανίζεται ως διόγκωση του ορογόνου θυλάκου (bursa) μεταξύ ημιμεβρανώδους και γαστροκνημίου μυός στην έσω επιφάνεια του ιγνυακού βόθρου, λίγο πιο κάτω (περιφερικότερα) της κεντρικής πτυχής .Οι περισσότερες κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές. Σημαντική βελτίωση έχουν 9 στους 10 περίπου ασθενείς με συμπτωματικές κύστεις που αντιμετωπίζονται με παρακέντηση και έγχυση γλυκορτικοειδούς υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση σαν μοναδική θεραπεία.
15 Νοεμβρίου 2024
Σφυροδακτυλία. Η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού
Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού που προκύπτει από την χρόνια ανισορροπία των δυνάμεων κάμψης και έκτασης στα μικρά δάκτυλα του ποδιού.
14 Νοεμβρίου 2024
Παγωμένος ώμος (συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου): μια πάθηση με ύπουλη έναρξη και μακρόχρονη αντιμετώπιση
Πρόκειται για κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από προοδευτικό περιορισμό όλων των κινήσεων του ώμου, τόσο ενεργητικών όσο και παθητικών, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη γνωστή πάθηση του ώμου.
3 Νοεμβρίου 2024
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού. Υπάρχουν ευρήματα πριν εκδηλωθεί; Πρόληψη και θεραπεία.
StickyΣυνήθεις Παθήσεις,Αθλητικές Κακώσεις,Γόνατο
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα ή jumper’s knee συμβαίνει συνηθέστερα σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα. Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο σε αθλητές ασυμπτωματικούς. Η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι η πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
5 Σεπτεμβρίου 2024
Subvastus αρθροπλαστική γόνατος. Επέμβαση χωρίς διατομή τετρακέφαλου, κλειδί για ταχύτερη ανάρρωση
StickyΤελευταία Νέα,Γόνατο
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και στην χειρουργική του γόνατος, έχει αναδείξει ότι η subvastus αρθροπλαστική γόνατος [με προσπέλαση υπό την έσω κεφαλή του τετρακεφάλου (έσω πλατύς) ή mini subvastus (μικρότερη χειρουργική τομή)] έχει μετεγχειρητικά τα καλύτερα αποτελέσματα.
13 Ιανουαρίου 2024
ALMIS αρθροπλαστική ισχίου σε κάταγμα – Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για μέγιστα αποτέλεσματα
StickyΤελευταία Νέα,Ισχίο
Παράλληλα, η ALMIS αρθροπλαστική, μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά είναι συχνά στην μεγάλη ηλικία και η χειρουργική τους αντιμετώπιση, όταν είναι παρεκτοπισμένα, περιλαμβάνει ημιολική ή ολική αρθροπλαστική. Η αντιμετώπισή τους με ALMIS αρθροπλαστική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς τα κατάγματα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.