παραισθητική μηραλγίαΠαραισθητική μηραλγία είναι η κλινική κατάσταση που προκαλείται από παγίδευση και πίεση του έξω μηροδερματικού νεύρου στον μηρό.

Αιτιολογία

Η εγκυμοσύνη, τα στενά ρούχα και η παχυσαρκία προδιαθέτουν στην πίεση του νεύρου στον βουβωνικό σύνδεσμο.

Οι ζώνες εργαλείων που φορούν οι ξυλουργοί, οι ζώνες των αστυνομικών αλλά και η πανοπλία των στρατιωτών μπορεί να οδηγήσουν σε πίεση του έξω μηροδερματικού νεύρου.

Η παρατεταμένη κατάκλιση σε εμβρυϊκή στάση αλλά και η πρηνή θέση (μπρούμυτα) μετά από χειρουργική επέμβαση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχουν επίσης ενοχοποιηθεί.

Επίσης, η παραισθητική μηραλγία είναι συχνότερη στους διαβητικούς σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Σπάνια, νεοπλάσματα στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο αλλά και αιματώματα στον λαγονοψοΐτη μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα.

Κλινική εικόνα

παραισθητική μηραλγία   Ο ασθενής εμφανίζει  παραισθησία και μουδιάσματα της άνω έξω επιφάνειας του μηρού. Οι παραισθησίες μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες.

Σε ποσοστό 20% τα συμπτώματα μπορεί να είναι και στον άλλο μηρό.

Το περπάτημα και η όρθια στάση επιδεινώνει ενώ η καθιστή θέση ανακουφίζει τα συμπτώματα.

Η κλινική εξέταση αναδεικνύει μούδιασμα της προσθιοπλάγιας επιφάνειας μηρού σε όλη ή μέρος της περιοχής που εμπλέκεται με παραισθησία. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν υπεραισθησία  (αυξημένη αίσθηση) σε αυτήν την περιοχή.

Η πλήξη στην άνω και έξω επιφάνεια του βουβωνικού συνδέσμου ή η έκταση του μηρού (προς τα πίσω θέση), που διατείνει το νεύρο, μπορεί να αναπαράγει ή να επιδεινώσει την παραισθησία.

Η εν τω βάθει ψηλάφηση μόλις κάτω από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα (δοκιμασία συμπίεσης της λεκάνης) αναπαράγει τα συμπτώματα. Η δοκιμασία αυτή έχει ευαισθησία 95% και ειδικότητα 93,3% στη διάγνωση της πάθησης.

Η μυϊκή ισχύς στο κάτω άκρο δεν επηρεάζεται.

Έχει θέση το ηλεκτρονευρομυογράφημα στη διάγνωση;

Η εξέταση είναι τεχνικά δύσκολη και θα πρέπει να γίνεται σύγκριση με το ασυμπτωματικό κάτω άκρο.

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι φυσιολογικό σε παραισθητική μηραλγία από παγίδευση του έξω μηροδερματικού νεύρου αλλά είναι χρήσιμο όταν υπάρχει και οσφυαλγία για να αποκλείσει τη διάγνωση μιας ριζοπάθειας από πίεση νευρικής ρίζας (π.χ κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην ανώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Θεραπεία

Η περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και ανταποκρίνονται στην συντηρητική θραπεία.

Η απώλεια βάρους και η αποφυγή στενών ρούχων είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε.

Όταν, ωστόσο, ο πόνος είναι έντονος, θα πρέπει να γίνει μηριαίο block με ξυλοκαΐνη και κορτικοστεροειδές στο ύψος του βουβωνικού συνδέσμου,  που μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Φάρμακα για νευροπαθητικό πόνο, όπως η γκαμπαπεντίνη συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, εκτός από κάποιες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση πόνου που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία και το μηριαίο block, ένδειξη έχει η χειρορυγική επέμβαση.

Πρόγνωση

Η παρασθησία συνήθως υποχωρεί αργά με την πάροδο του χρόνου, αλλά το μούδιασμα στην ανατομική περιοχή κατανομής του νεύρου παραμένει.

Medscape: Meralgia Paresthetica