Η subvastus αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για τη διενέργεια της αρθροπλαστικής γόνατος με σαφή υπεροχή έναντι άλλων χειρουργικών τεχνικών.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια από τις πλέον πετυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών που διενεργείται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Aποτελεί την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση του τελικού σταδίου οστεοαρθρίτιδας του γόνατος αλλά και σε περιπτώσεις που αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία (πασίπονα, αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία, ενέσεις υαλουρονικού οξέος ή PRP).
Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος μπορεί να είναι από μέτριος μέχρι έντονος, να εμφανίζεται ακόμα και σε ηρεμία ή νυκτερινός, Ο ασθενής έχει δυσκαμψία και μπορεί να έχει αστάθεια κατά τη βάδιση. Έτσι δυσχεραίνεται η κινητικότητα του ασθενή, περιορίζονται ή και καταργούνται καθημερινές του δραστηριόητες και επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του.
Μέχρι σήμερα η επέμβαση που πραγματοποιείται συχνότερα, γίνεται με έσω παραεπιγονατιδική τομή, διατέμνοντας τον τετρακέφαλο.
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και στην χειρουργική του γόνατος, έχει αναδείξει ότι η subvastus αρθροπλαστική γόνατος [με προσπέλαση υπό την έσω κεφαλή του τετρακεφάλου (έσω πλατύς) ή mini subvastus (μικρότερη χειρουργική τομή)] έχει μετεγχειρητικά τα καλύτερα αποτελέσματα.
H εφαρμογή της συγκεκριμένης χειρουργικής τεχνικής έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Ο ασθενής εμφανίζει λιγότερο πόνο μετά το χειρουργείο καθώς ο τερακέφαλος δεν τραυματίζεται, διατηρείται ο εκτατικός μηχανισμός του και η δύναμη του μυός αυτού παραμένει σε πολύ καλύτερο επίπεδο άμεσα μετεγχειρητικά σε σύγκριση με άλλη τεχνική.
Απαιτούνται λιγότερες απελευθερώσεις και τραυματισμός ιστών στην προσθιοεξωτερική επιφάνεια του γόνατος καθώς δεν απαιτείται ανάσπαση της επιγονατίδας.
Ο χειρουργημένος ασθενής έχει τη δυνατότητα να σηκώνει τεντωμένο το κάτω άκρο σαφώς ταχύτερα μετά το χειρουργείο σε σύγκριση με την κλασική τεχνική.
Το εύρος κίνησης του γόνατος είναι μεγαλύτερο από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες σε σύγκριση με τη κλασική τεχνική.
Η τροχιά κίνησης της επιγονατίδας (patellar tracking) σε σύγκριση με την κλασική τεχνική είναι βελτιωμένη.
Η απώλεια αίματος διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά είναι μικρότερη.
Διατηρείται η αιμάτωση της επιγονατίδας (σε αντίθεση με την κλασική παραεπιγονατιδική προσπέλαση).
Αποτέλεσμα της μικρότερης παρέμβασης στους ιστούς, του λιγότερου πόνου, της μικρότερης απώλεια αίματος και της μεγαλύτερης λειτουργικότητας του γόνατος άμεσα μετεγχειρητικά, ο ασθενής κινητοποιείται πιο γρήγορα, πιο εύκολα, ενώ η έξοδός του από την Κλινική είναι ταχύτερη.
Στις μέρες μας επομένως, με την πλειάδα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών πρωτοκόλλων γρήγορης και ασφαλούς μετεγχειρητικής αποκατάστασης σε συνδυασμό με σύγχρονη ελάχιστα τραυματική χειρουργική τεχνική, όπως είναι η subvastus aαρθροπλαστική γόνατος, ανακουφίζουμε ταχύτερα τον ασθενής μας αλλά και επιταχύνουμε την αποκατάστασή του.
Είναι σημαντικό να γίνεται σωστή και λεπτομερής ενημέρωση του ασθενή για τα. πλεονεκτήματα του σύγχρονου τρόπου χειρουργικής αντιμετώπισης για να λάβει έγκαιρα την απόφαση να χειρουργηθεί. Η μεγάλη καθυστέρηση του χειρουργείου “οδηγεί” τον ασθενή σε μια μεγαλύτερη ηλικία που οι συνυπάρχουσες παθήσεις μπορεί να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μιας χειρουργικής επέμβασης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
19 Νοεμβρίου 2024
To νεύρωμα Morton. Συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση;
Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών.Η χειρουργική αφαίρεση θεωρείται αναγκαία όταν μετά...
17 Νοεμβρίου 2024
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Θεραπεία με PRP, τοπική έγχυση κορτιζόνης ή κρουστικό υπέρηχο;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια συνήθη ορθοπαιδική πάθηση που προσβάλλει το 10% του πληθυσμού. Η θεραπεία με PRP έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία με τοπική έγχυση κορτιζόνης.
16 Νοεμβρίου 2024
Κύστη Baker. Η συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο
Η κύστη Baker είναι μια συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο που εμφανίζεται ως διόγκωση του ορογόνου θυλάκου (bursa) μεταξύ ημιμεβρανώδους και γαστροκνημίου μυός στην έσω επιφάνεια του ιγνυακού βόθρου, λίγο πιο κάτω (περιφερικότερα) της κεντρικής πτυχής .Οι περισσότερες κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές. Σημαντική βελτίωση έχουν 9 στους 10 περίπου ασθενείς με συμπτωματικές κύστεις που αντιμετωπίζονται με παρακέντηση και έγχυση γλυκορτικοειδούς υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση σαν μοναδική θεραπεία.
3 Νοεμβρίου 2024
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού. Υπάρχουν ευρήματα πριν εκδηλωθεί; Πρόληψη και θεραπεία.
StickyΣυνήθεις Παθήσεις,Αθλητικές Κακώσεις,Γόνατο
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα ή jumper’s knee συμβαίνει συνηθέστερα σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα. Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο σε αθλητές ασυμπτωματικούς. Η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι η πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
8 Ιουλίου 2024
Κατάγματα ισχίου. Τα πλεoνεκτήματα της επέμβασης ALMIS
Η ALMIS αρθροπλαστική ισχίου (Anterοlateral Minimally Invasive Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται περισσότερο από δύο δεκαετίες, για τη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Η ίδια μέθοδος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση των υποκεφαλικών καταγμάτων του ισχίου.
11 Φεβρουαρίου 2024
Τενοντίτιδα χήνειου πόδα. Πόσο συχνά δεν “κρύβεται” μόνο τενοντίτιδα;
Η τενοντίτιδα του χήνειου πόδα εμφανίζει πόνο στην έσω επιφάνεια του γόνατος και ευαισθησία στην ψηλάφηση της άνω έσω επιφάνειας της κνήμης.
13 Ιανουαρίου 2024
ALMIS αρθροπλαστική ισχίου σε κάταγμα – Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για μέγιστα αποτέλεσματα
StickyΤελευταία Νέα,Ισχίο
Παράλληλα, η ALMIS αρθροπλαστική, μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά είναι συχνά στην μεγάλη ηλικία και η χειρουργική τους αντιμετώπιση, όταν είναι παρεκτοπισμένα, περιλαμβάνει ημιολική ή ολική αρθροπλαστική. Η αντιμετώπισή τους με ALMIS αρθροπλαστική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς τα κατάγματα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.