Σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει επώδυνος μηχανικό περιορισμός του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης από κάποια οστική ή μαλακών μορίων ανωμαλία.
Πόσο συχνά εμφανίζεται;
20-40% των ασθενών έχουν χρόνιο πόνο μετά από διάστρεμμα της ποδοκνημικής. Από αυτούς το ένα τρίτο έχει πόνο που σχετίζεται με σύνδρομο πρόσκρουσης.
συνδρομο προσθιας πρόσκρουσης
Σε αυτό το σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής, δημιουργούνται συνήθως οστεόφυτα στο πρόσθιο κάτω τμήμα της κνήμης ή το πρόσθιο άνω τμήμα του αστραγάλου, προκαλώντας πόνο. Ωστόσο, πόνος μπορεί να δημιουργηθεί και χωρίς την ύπαρξη οστεοφύτων.
Αθλήματα ή δραστηριότητες που σχετίζονται με το σύνδρομο, προκαλούν τραυματισμό από βίαιη επαναλαμβανόμενη ραχιαία (προς τα πάνω) έκταση του ποδιού.
Το ποδόσφαιρο σχετίζεται άμεσα με το σύνδρομο πρόσκρουσης, (footballer’ s ankle: ο αστράγαλος του ποδοσφαιριστή). Οι επανειλημμένες κλωτσιές της μπάλας προκαλούν βίαιη ραχιαία (προς τα πάνω) κίνηση του ποδιού.
Αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα σχετίζονται επίσης με το σύνδρομο πρόσκρουσης και κυρίως το μπάσκετ και το βόλλεϋ.
To μπαλέτο και λιγότερο άλλα είδη χορού, προκαλούν επίσης μεγάλη καταπόνηση στην ποδοκνημική άρθρωση, όπως και η πεζοπορία ή το ανέβασμα-κατέβασμα σε σκάλα.
Εκτός από τον πόνο, υπάρχει αίσθημα ακαμψίας ή μπλοκαρίσματος της ποδοκνημικής στην ραχιαία έκταση,
Μπορεί να υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) στην πρόσθια επιφάνεια του αστραγάλου. Υπάρχει τοπική ευαισθησία στην ψηλάφηση και η ραχιαία κάμψη του ποδιού είναι περιορισμένη.
Οι μπαλαρίνες εμφανίζουν πόνο κατά τη δοκιμασία με λυγισμένα τα γόνατα ενώ οι πτέρνες παραμένουν σε επαφή με το έδαφος.
Συνδρομο προσθιοεξωτερικής προσκρουσης
Κακώσεις της ποδοκνημικής που συμβαίνουν με υπτιασμό του ποδιού (διαστρέμματα της έξω επιφάνειας) προκαλούν τραυματισμό συνδέσμου ή του αρθρικού θυλάκου, η οδηγεί σε θυλακίτιδα, σχηματισμό ουλώδη ιστού ή υπερτροφία μαλακών μορίων που προξενεί πρόσκρουση.
Αθλήματα που παρατηρείται συχνότερα είναι το μπάσκετ, βόλλεϋ ή το ποδόσφαιρο.
Σύνδρομο προσκρουσης κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης
Ρήξη της συνδέσμωσης ή του πρόσθιου κνημοπερονιαίου συνδέσμου (ATFL) οδηγεί σε χρόνια αστάθεια και προβολή της προσθιοεξωτερικής επιφάνειας του αστραγάλου, οδηγώντας σε πρόσκρουση.
Συχνά παρατηρείται σε αθλητές ποδοσφαίρου και χόκεϋ στον πάγο.
Σύνδρομο οπισθιας πρόσκρουσης
Προκαλείται από διάφορες αιτίες όπως υπερτροφία ή ρήξη του οπίσθιου-κάτω κνημοπερονιαίου συνδέσμου (PITFL), παρουσία παθολογικού ιστού στην οπίσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής (επιχείλιος χόνδρος), οστεοχονδρίτιδα του αστραγάλου, τενοντοελυτρίτιδα μακρού καμπτήρα του μεγάλου δακτύλου, εκφυλιστικές αλλοιώσεις και παρουσία οστεόφυτων στην υπαστραγαλική και τον αστράγαλο, κάταγμα ή από το επικουρικό οστό os trigonum.
Υπάρχει εν τω βάθει πόνος στον οπίσθιο πόδα μπροστά από τον αχίλλειο τένοντα και εμφανίζεται από επαναλαμβανόμενη ή βίαιη πελματιαία (προς τα κάτω) κάμψη του ποδιού.
To οστό αυτό (os trigonum) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ένα τμήμα του αστραγάλου παραμένει “αυτόνομο” ως επικουρικό οστό, χωρίς να συνενώνεται με τον υπόλοιπο αστράγαλο, όπως φυσιολογικά θα έπρεπε να συμβεί ( και όπως συμβαίνει και με άλλα οστά του σκελετού).
Το οστό αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, εμφανίζεται οξύς πόνος, ευαισθησία στην ψηλάφηση ή και οίδημα στο πίσω μέρος του αστραγάλου και ειδικά πίσω και έξω, δίπλα στον αχίλλειο τένοντα και το έξω σφυρό.
Επαναλαμβανόμενη ή βίαιη πελματιαία (προς τα κάτω) κάμψη του ποδιού μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα.
Συχνά παρατηρείται:
- Σε μπαλαρίνες που στηρίζονται παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα στα δάκτυλα του ποδιού
- Τρέξιμο σε έδαφος με κατηφορική κλίση
- Αθλήματα που περιλαμβάνουν λακτίσματα
- Αθλητές που κάνουν τρέξιμο ή άλματα
Διαγνωστικές εξετάσεις
Οι ακτινογραφίες μπορεί να αναδείξουν μία μεγάλη οπίσθια απόφυση του αστραγάλου ή το τρίγωνο οστάριο και να επιβεβαιώσουν ένα σύνδρομο οπίσθιας πρόσκρουσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται και λοξές προβολές.
Επίσης, λήψη ακτινογραφίας με το πόδι σε θέση προβολής και την πτέρνα σε επαφή με το έδαφος, θέση που αναπαράγει τον πόνο, μπορεί να αναδείξει την πρόσκρουση μεταξύ των οστών.
Ασθενείς με πρόσθιο σύνδρομο πρόσκρουσης συχνά εμφανίζουν οστεόφυτα στην κνήμη και τον αστράγαλο.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι ακτινογραφίες δεν έχουν ευρήματα, οπότε η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής.
Θεραπεία
Η αρχική θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης ποδοκνημικής είναι συντηρητική. Περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS), φυσιοθεραπεία και χρήση ναρθήκων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η τοπική έγχυση κορτικοστεροειδούς δίνει ανακούφιση. Η ενδαρθρική έγχυση αναισθητικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεχωρίσουμε αν ο πόνος προέρχεται από την ποδοκνημική ή την υπαστραγαλική άρθρωση.
Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν, ακολουθείται χειρουργική θεραπεία. Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός και η αφαίρεση των μαλακών μορίων, των οστεοφύτων ή του τρίγωνου οσταρίου (os trigonum) αποτελεί την ενδεδειγμένη χειρουργική θεραπεία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
19 Νοεμβρίου 2024
To νεύρωμα Morton. Συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση;
Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών.Η χειρουργική αφαίρεση θεωρείται αναγκαία όταν μετά...
17 Νοεμβρίου 2024
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Θεραπεία με PRP, τοπική έγχυση κορτιζόνης ή κρουστικό υπέρηχο;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια συνήθη ορθοπαιδική πάθηση που προσβάλλει το 10% του πληθυσμού. Η θεραπεία με PRP έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία με τοπική έγχυση κορτιζόνης.
16 Νοεμβρίου 2024
Κύστη Baker. Η συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο
Η κύστη Baker είναι μια συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο που εμφανίζεται ως διόγκωση του ορογόνου θυλάκου (bursa) μεταξύ ημιμεβρανώδους και γαστροκνημίου μυός στην έσω επιφάνεια του ιγνυακού βόθρου, λίγο πιο κάτω (περιφερικότερα) της κεντρικής πτυχής .Οι περισσότερες κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές. Σημαντική βελτίωση έχουν 9 στους 10 περίπου ασθενείς με συμπτωματικές κύστεις που αντιμετωπίζονται με παρακέντηση και έγχυση γλυκορτικοειδούς υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση σαν μοναδική θεραπεία.
15 Νοεμβρίου 2024
Σφυροδακτυλία. Η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού
Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού που προκύπτει από την χρόνια ανισορροπία των δυνάμεων κάμψης και έκτασης στα μικρά δάκτυλα του ποδιού.
14 Νοεμβρίου 2024
Παγωμένος ώμος (συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου): μια πάθηση με ύπουλη έναρξη και μακρόχρονη αντιμετώπιση
Πρόκειται για κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από προοδευτικό περιορισμό όλων των κινήσεων του ώμου, τόσο ενεργητικών όσο και παθητικών, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη γνωστή πάθηση του ώμου.
14 Νοεμβρίου 2024
Διάστρεμμα αστραγάλου. Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση.
Αθλητικές Κακώσεις,Πόδι,Συνήθεις Παθήσεις
Διάστρεμμα στο πόδι ή "διάστρεμμα αστραγάλου" είναι ο τραυματισμός που αφορά απλή διάταση, μερική ή πλήρη ρήξη ενός ή περισσότερων συνδέσμων στην ποδοκνημική άρθρωση ή τον άκρο πόδα.
3 Νοεμβρίου 2024
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού. Υπάρχουν ευρήματα πριν εκδηλωθεί; Πρόληψη και θεραπεία.
StickyΑθλητικές Κακώσεις,Γόνατο,Συνήθεις Παθήσεις
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα ή jumper’s knee συμβαίνει συνηθέστερα σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα. Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο σε αθλητές ασυμπτωματικούς. Η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι η πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
5 Σεπτεμβρίου 2024
Subvastus αρθροπλαστική γόνατος. Επέμβαση χωρίς διατομή τετρακέφαλου, κλειδί για ταχύτερη ανάρρωση
StickyΓόνατο,Τελευταία Νέα
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και στην χειρουργική του γόνατος, έχει αναδείξει ότι η subvastus αρθροπλαστική γόνατος [με προσπέλαση υπό την έσω κεφαλή του τετρακεφάλου (έσω πλατύς) ή mini subvastus (μικρότερη χειρουργική τομή)] έχει μετεγχειρητικά τα καλύτερα αποτελέσματα.
13 Ιανουαρίου 2024
ALMIS αρθροπλαστική ισχίου σε κάταγμα – Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για μέγιστα αποτέλεσματα
StickyΙσχίο,Τελευταία Νέα
Παράλληλα, η ALMIS αρθροπλαστική, μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά είναι συχνά στην μεγάλη ηλικία και η χειρουργική τους αντιμετώπιση, όταν είναι παρεκτοπισμένα, περιλαμβάνει ημιολική ή ολική αρθροπλαστική. Η αντιμετώπισή τους με ALMIS αρθροπλαστική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς τα κατάγματα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.