Γαμψοδακτυλία (claw toe deformity) είναι η παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού που η εγγύς φάλαγγα του δακτύλου στρέφεται προς τα πάνω, ενώ οι δύο τελευταίες φάλαγγες (μέση και άπω) στρέφονται προς τα κάτω.
Πιο συγκεκριμένα, συμβαίνει υπερέκταση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης (ΜΤΦ), με επακόλουθη κάμψη της εγγύς και άπω φαλαγγοφαλαγγικής (ΦΦ).
Η γωνίωση του δακτύλου στο μέσο γίνεται ιδιαίτερα οξεία.
Συνήθως περιλαμβάνει πολλά δάκτυλα του ποδιού και συχνά είναι συμβαίνει και στα δύο πόδια.
Η κύρια παθολογία είναι η υπερέκταση τη ΜΤΦ, που αφήνει “εκτεθειμένες” τις αρθρώσεις των φαλάγγων (εγγύς και άπω ΦΦ) στην δράση του μακρού καμπτήρα του δακτύλου (FDL), με αποτέλεσμα την κάμψη τους.
Με την πάροδο του χρόνου, η πελματιαία πλάκα (plantar plate) της ΜΤΦ ανεπαρκεί και η βάση της εγγύς φάλλαγγας παρεκτοπίζεται ραχιαία (προς τα πάνω). Οι μεσόστεοι και οι ελμινθοειδείς μύες, επίσης, μετακινούνται ραχιαία.
Αιτιολογία
Η υμενίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία.
Άλλες αιτίες ή προδιαθεσικοί παράγοντες για γαμψοδακτυλία μπορεί να είναι:
- Κάποιος τραυματισμός
- Σύνδρομο διαμερίσματος (του εν τω βάθει οπίσθιου διαμερίσματος) του ποδιού.
- Η κοιλοποδία (αυξημένη ποδική καμάρα).
- Νευρομυϊκές παθήσεις που επηρεάζουν την ισορροπία των μυϊκών ομάδων στο πόδι: η συμμετοχή και των τεσσάρων δακτύλων δείχνει νευρολογική δυσλειτουργία.
- Φλεγμονώδεις αρθροπάθειες (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα): οδηγούν σε χαλάρωση των μαλακών μορίων και αστάθεια της ΜΤΦ άρθρωσης.
- Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι).
Κλινική εικόνα
Ο ασθενής με γαμψοδακτυλία υνήθως παρουσιάζει πόνο στην ΜΤΦ άρθρωση.
Επίσης, συχνά υπάρχει ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στην μεσότητα της πάνω (ραχιαίας) επιφάνειας του δακτύλου.
Προκαλείται από την πίεση του παπουτσιού στην εγγύς ΦΦ άρθρωση, που μπορεί να δημιουργήσει επώδυνο κάλο.
Πόνος ή και κάλος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και στο πέλμα, αντίστοιχα με την κεφαλή των μεταταρσίων (μεταταρσαλγία).
Θεραπεια
ι. Συντηρητικη
Η γαμψοδακτυλία αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά με ειδικές ταινίες ή επικάλια.
Τοποθετούνται στις θέσεις που δημιουργούνται κάλοι, όπως η ραχιαία επιφάνεια ή οι ράγες (ελεύθερη άκρη) των δακτύλων.
Επίσης, χρησιμοποιούμε ειδικούς νάρθηκες που συγκρατούν τα δάκτυλα σε οριζόντια θέση.
Βοηθητικό ρόλο για να αποφορτίσουν τις υπεξαρθρωμένες κεφαλές των μεταταρσίων, έχουν ειδικά διαμορφωμένα πέλματα μετά από τη διενέργεια πελματογραφήματος.
Ο ασθενής θα πρέπει να επιλέγει παπούτσια με ευρύχωρο σε ύψος το πρόσθιο τμήμα τους.
ιι. Χειρουργική
Η χειρουργική αποκατάσταση στην γαμψοδακτυλία ξεκινά με τη διόρθωση της ΜΤΦ άρθρωσης που είναι σε υπερέκταση.
Περιλαμβάνει διατομή του βραχέος εκτείνοντα το δάκτυλο, επιμήκυνση τύπου Ζ του μακρού εκτείνοντα το μεγάλο δάκτυλο , διατομή του αρθρικού θυλάκου της ΜΤΦ και ελευθέρωση των πλαγίων συνδέσμων της ΜΤΦ.
Αν η εγγύς ΦΦ άρθρωση είναι εύκαμπτη:
- Τενοντομεταφορά του μακρού καμπτήρα στον εκτείνοντα του δακτύλου με επέκταση της επιμήκους τομής επί της ΜΤΦ.
Αν η εγγύς ΦΦ άρθρωση είναι άκαμπτη σε θέση κάμψης ή είναι δύσκαμπτη και δεν μπορεί να έρθει εύκολα σε ουδέτερη θέση:
- Εγκάρσια τομή στην εγγύς ΦΦ
- Εκτομή της κεφαλής και του αυχένα της εγγύς φάλαγγας, σε συνδυασμό με αφαίρεση του αρθρικής επιφάνειας της μέσης φάλαγγας.
Αν, παράλληλα, απαιτείται και τενοντομεταφορά, τότε γίνεται επέκταση της τομής της ΜΤΦ περιφερικότερα στην εγγύς ΦΦ, σε συνδυασμό με επέκταση της επιμήκυνσης τύπου Ζ του μακρού εκτείνοντα το δάκτυλο.
‘Οταν η τελική ΦΦ είναι δύσκαμπτη και προκαλεί πίεση στην άκρη του δακτύλου ή στο νύχι, απαιτείται εκτομή των αρθρικών επιφανειών με την ίδια τεχνική και σε αυτή την άρθρωση.
Σε ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη που έχει εύκαμπτη παραμόρφωση και έλκος στην άκρη του δακτύλου χωρίς ένδειξη λοίμωξης, έχει ένδειξη η μονήρης διατομή του μακρού καμπτήρα του δακτύλου
Σε γαμψοδακτυλία με χρόνιο εξάρθρημα της εγγύς φάλαγγας, η ανάταξη δεν είναι εφικτή ή όταν γίνει , υπάρχει μεγάλη τάση στην άρθρωση που επηρεάζει την κυκλοφορία.
Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται περιφερική οστεοτομία βράχυνσης του μεταταρσίου (Weil οστεοτομία). Γίνεται από τη ραχιαία αρθρική επιφάνεια της κεφαλής του μεταταρσίου με κατεύθυνση κεντρικά και πελματιαία παράλληλα με το πέλμα.
Η συγκράτηση γίνεται με βίδα ή με προώθηση της βελόνας Kirschner κεντρικότερα στη διάφυση του μεταταρσίου. Η τεχνική αυτή είναι προτιμότερη από την αφαίρεση της κεφαλής, που μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά των φορτίων στην κεφαλή γειτονικού μεταταρσίου.
Σε κάθε περίπτωση, τοποθετείται βελόνα Kirschner διατηρώντας την ΜΤΦ σε ελαφρά κάμψη και τις εγγύς και άπω ΦΦ αρθρώσεις σε ουδέτερη θέση. Αυτό γίνεται ακόμα και για την προαγωγή της επούλωσης των μαλακών μορίων στη σωστή θέση.
Σε περίπτωση απλής συγκράτησης, η βελόνα παραμένει για διάστημα 2 εβδομάδων και μπορεί να ακολουθήσει ένα διάστημα ακινητοποίησης του δακτύλου σε νάρθηκα.
Όταν γίνεται αρθρόδεση, απαιτείται ακινητοποίηση με την βελόνα για 4 εβδομάδες. Η αφαίρεση των βελονών δεν απαιτεί αναισθησία και γίνεται εύκολα και ανώδυνα.
Το χειρουργείο μπορεί να γίνει και με τοπική ή περιοχική αναισθησία.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στην Κλινική ή το Νοσοκομείο.
Επιπλοκές
- “Επιπλέον” δάκτυλο (floating toe): αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή της οστεοτομίας Weil. Προκαλείται από την μετακίνηση των αυτόχθονων μυών ραχιαία της ΜΤΦ, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να λειτουργούν ως εκτείνοντες.
- Υποτροπή της παραμόρφωσης: προκαλείται από επίμονη δυσλειτουργία της πελματιαίας πλάκας (plantar plate).
Η επιλογή της σωστής χειρουργικής τεχνικής εξασφαλίζει ένα καλό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ μειώνει δραστικά την πιθανότητα επιλοκής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
19 Νοεμβρίου 2024
To νεύρωμα Morton. Συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση;
Το νεύρωμα Morton είναι μια φλεγμονή ενός νεύρου στην περιοχή ανάμεσα στη βάση των δακτύλων των ποδιών.Η χειρουργική αφαίρεση θεωρείται αναγκαία όταν μετά...
17 Νοεμβρίου 2024
Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Εκδηλώσεις και θεραπεία
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μια συνήθη ορθοπαιδική πάθηση που προσβάλλει το 10% του πληθυσμού. Η θεραπεία με PRP έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία με τοπική έγχυση κορτιζόνης.
16 Νοεμβρίου 2024
Κύστη Baker. Η συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο
Η κύστη Baker είναι μια συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο που εμφανίζεται ως διόγκωση του ορογόνου θυλάκου (bursa) μεταξύ ημιμεβρανώδους και γαστροκνημίου μυός στην έσω επιφάνεια του ιγνυακού βόθρου, λίγο πιο κάτω (περιφερικότερα) της κεντρικής πτυχής .Οι περισσότερες κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές. Σημαντική βελτίωση έχουν 9 στους 10 περίπου ασθενείς με συμπτωματικές κύστεις που αντιμετωπίζονται με παρακέντηση και έγχυση γλυκορτικοειδούς υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση σαν μοναδική θεραπεία.
15 Νοεμβρίου 2024
Σφυροδακτυλία. Η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού
Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι η πιο συχνή παραμόρφωση των μικρών δακτύλων του ποδιού που προκύπτει από την χρόνια ανισορροπία των δυνάμεων κάμψης και έκτασης στα μικρά δάκτυλα του ποδιού.
14 Νοεμβρίου 2024
Παγωμένος ώμος (συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου): μια πάθηση με ύπουλη έναρξη και μακρόχρονη αντιμετώπιση
Πρόκειται για κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από προοδευτικό περιορισμό όλων των κινήσεων του ώμου, τόσο ενεργητικών όσο και παθητικών, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη γνωστή πάθηση του ώμου.
14 Νοεμβρίου 2024
Διάστρεμμα αστραγάλου. Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση.
Αθλητικές Κακώσεις,Πόδι,Συνήθεις Παθήσεις
Διάστρεμμα στο πόδι ή "διάστρεμμα αστραγάλου" είναι ο τραυματισμός που αφορά απλή διάταση, μερική ή πλήρη ρήξη ενός ή περισσότερων συνδέσμων στην ποδοκνημική άρθρωση ή τον άκρο πόδα.
3 Νοεμβρίου 2024
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού. Υπάρχουν ευρήματα πριν εκδηλωθεί; Πρόληψη και θεραπεία.
StickyΑθλητικές Κακώσεις,Γόνατο,Συνήθεις Παθήσεις
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα ή jumper’s knee συμβαίνει συνηθέστερα σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα. Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο σε αθλητές ασυμπτωματικούς. Η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι η πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
5 Σεπτεμβρίου 2024
Subvastus αρθροπλαστική γόνατος. Επέμβαση χωρίς διατομή τετρακέφαλου, κλειδί για ταχύτερη ανάρρωση
StickyΓόνατο,Τελευταία Νέα
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και στην χειρουργική του γόνατος, έχει αναδείξει ότι η subvastus αρθροπλαστική γόνατος [με προσπέλαση υπό την έσω κεφαλή του τετρακεφάλου (έσω πλατύς) ή mini subvastus (μικρότερη χειρουργική τομή)] έχει μετεγχειρητικά τα καλύτερα αποτελέσματα.
13 Ιανουαρίου 2024
ALMIS αρθροπλαστική ισχίου σε κάταγμα – Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για μέγιστα αποτέλεσματα
StickyΙσχίο,Τελευταία Νέα
Παράλληλα, η ALMIS αρθροπλαστική, μπορεί να εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε υποκεφαλικά κατάγματα του ισχίου. Τα κατάγματα αυτά είναι συχνά στην μεγάλη ηλικία και η χειρουργική τους αντιμετώπιση, όταν είναι παρεκτοπισμένα, περιλαμβάνει ημιολική ή ολική αρθροπλαστική. Η αντιμετώπισή τους με ALMIS αρθροπλαστική παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς τα κατάγματα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.