Tο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma: PRP) που προκύπτει μετά από φυγοκέντρηση του αίματος, αποτελεί μία σύγχρονη, απλή και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με διάφορες εφαρμογές στην ορθοπαιδική, όπως η χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Γενικότερα, τα παράγωγα του αίματος και ιδιαίτερα με αυξημένη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος της άρθρωσης, καθώς μειώνουν την φλεγμονή και προάγουν την επιδιόρθωση σε διάφορους ιστούς. Τα α κοκκία των αιμοπεταλίων αποτελούν αποθήκη σημαντικών αυξητικών παραγόντων, κυτοκινών, χημειοκινών και διαφόρων άλλων πρωτεϊνών και ουσιών.
Η θεραπευτική χρήση της συγκέντρωσης των αιμοπεταλίων περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1997. Ωστόσο, κόλλα ινικής με προέλευση από το αίμα για την επούλωση τραύματος είχε ήδη χρησιμοποιηθεί 30 χρόνια νωρίτερα.
Το 1998, συγκέντρωση αιμοπεταλίων με αριθμό μεγαλύτερο από ότι στο περιφερικό αίμα (150000-350000/μl) χαρακτηρίστηκε ως PRP ( πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).
Τι είναι το PRP;
Στην πραγματικότητα, το PRP δεν περιλαμβάνει μόνο αιμοπετάλια αλλά και λευκοκύτταρα, μονοκύτταρα, μακροφάγα, και μαστοκύτταρα σε διάφορες συγκεντρώσεις.
Κάποιοι συγγραφείς θεωρούν ότι το PRP εξ ορισμού πρέπει να περιέχει μόνο αιμοπετάλια και ότι η απομάκρυνση των λευκοκυττάρων επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Υποστηρίζουν ότι τα λευκοκύτταρα απελευθερώνουν πρωτεάσες και ενεργό οξυγόνο που έχουν καταστροφικέ επιδράσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που θεωρούν τα λευκοκύτταρα ως πηγή σημαντικών κυττοκινών και ενζύμων, που βοηθούν σημαντικά για την αποφυγή λοιμώξεων. Οι συγγραφείς αυτοί υποστηρίζουν ότι το PRP αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου και Escherichia Coli.
Στην περίπτωση που το PRP περιλαμβάνει και λευκοκύτταρα, οι ασθενείς παρουσιάζουν περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη διόγκωση του γόνατος μετά τις εγχύσεις σε σύγκριση με το PRP χωρίς λευκοκύτταρα.
Είναι η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ασφαλής;
Ναι γιατί το PRP προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή που διαχωρίζεται στα συστατικά με μια απλή διαδικασία που λέγεται φυγοκέντρηση και επομένως δεν αναμένονται αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις.
PRP στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Ανώτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
Πράγματι, το PRP είναι μια ενδαρθρική θεραπεία αποτελεσματική τόσο ως προς τον πόνο, όσο και την δυσκαμψία αλλά και τη λειτουργικότητα του γόνατος.
Παράλληλα , τα αποτελέσματα αυτά είναι ανώτερα σε σύγκριση με θεραπείες όπως οι ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτιζόνης αλλά και το placebo (ενδαρθρικές ενέσεις φυσιολογικού ορού). Αυτό διαπιστώνεται τόσο κατά την εξέταση του γιατρού με αντικειμενικές κλινικές δοκιμασίες, όσο και με τη βελτίωση ή ίαση που αναφέρει ο ίδιος ο ασθενής μετά από βιολογική θεραπεία PRP.
Παράλληλα, πολλές μεγάλες συγκριτικές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια επιτυγχάνει:
- Μείωση των παραγόντων φλεγμονής στο γόνατο, όπως δείχνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις του αρθρικού υγρού.
- Επιβράδυνση της απώλειας του αρθρικού χόνδρου και επομένως της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με τη μαγνητική τομογραφία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
26 Απριλίου 2022
Ρήξη μηνίσκου- Πότε γίνεται συρραφή και πότε μηνισκεκτομή;
Αθλητικές Κακώσεις,Γόνατο,Συνήθεις Παθήσεις
H ρήξη μηνίσκου, είναι συνήθης μετά από στροφική κάκωση του γόνατος, ενώ το πόδι βρίσκεται σταθερά καθηλωμένο στο έδαφος. Η διάγνωση μίας οξείας ρήξης μηνίσκου συχνά είναι δύσκολη, γιατί τα συμπτώματα, η κλινική εικόνα και πόνος μπορεί να μην είναι σαφώς καθορισμένα. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική (αρθροσκόπηση) του γόνατος (συνηθέστερα μερική μηνισκεκτομή ή συρραφή του μηνίσκου).
21 Νοεμβρίου 2021
Κύστη Baker. Η συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο
Η κύστη Baker είναι μια συνήθης κύστη πίσω στο γόνατο που εμφανίζεται ως διόγκωση του ορογόνου θυλάκου (bursa) μεταξύ ημιμεβρανώδους και γαστροκνημίου μυός στην έσω επιφάνεια του ιγνυακού βόθρου, λίγο πιο κάτω (περιφερικότερα) της κεντρικής πτυχής .Οι περισσότερες κύστεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές. Σημαντική βελτίωση έχουν 9 στους 10 περίπου ασθενείς με συμπτωματικές κύστεις που αντιμετωπίζονται με παρακέντηση και έγχυση γλυκορτικοειδούς υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση σαν μοναδική θεραπεία.
18 Οκτωβρίου 2020
Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: συχνή αιτία πόνου σε ποδηλάτες και δρομείς
Αθλητικές Κακώσεις,Γόνατο,Συνήθεις Παθήσεις
Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία πόνου από υπέχρηση στο γόνατο.
12 Οκτωβρίου 2019
Ρήξη μηνίσκου στην μέση ηλικία. Χρειάζεται χειρουργείο;
...Ωστόσο, πολλοί ασθενείς ηλικίας 40-60 ετών και μεγαλύτεροι με ρήξη μηνίσκου και πόνο στο γόνατο, δεν φαίνεται να ωφελούνται από την αρθροσκόπηση του γόνατος με μερική μηνισκεκτομή περισσότερο από τη συντηρητική θεραπεία.
30 Ιουνίου 2019
Έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow): η θεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) όχι τόσο άμεση αλλά μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την ένεση κορτιζόνης
Αθλητικές Κακώσεις,Τελευταία Νέα
Η πρόσφατη συσχέτιση της τενοντίτιδας με την αποτυχημένη επούλωση της βλάβης του τένοντα, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε βιολογικές θεραπείες, όπως το PRP (Platelet-Rich Plasma). Οι αυξητικοί παράγοντες που παράγονται από τα αιμοπετάλια, στην περίπτωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα, κινητοποιούν και επιταχύνουν την επούλωση της πρόσφυσης του τένοντα πάνω στο οστό.
27 Απριλίου 2019
MIS ολική αρθροπλαστική ισχίου (ελάχιστα επεμβατική) ή συμβατική χειρουργική τεχνική;
Αν και ο όρος ΜΙS έχει συνδυαστεί με τη μικρή χειρουργική τομή στο δέρμα, στην πραγματικότητα πρόκειται και για μικρότερη επέμβαση γενικότερα στα μαλακά μόρια (ιστούς) που βρίσκονται βαθύτερα.Για το λόγο αυτό, το όφελος της μικρότερης συνολικά "επέμβασης" υπερτερεί της τεχνικής δυσκολίας που οφείλεται στην περιορισμένη ορατότητα του χειρουργικού πεδίου.